We kennen allemaal wel de ouderwetse erwtensoep zoals onze moeder of Oma deze vroeger maakte. Niks ging boven een lekkere kop dampende erwtensoep na het schaatsen of het buitenspelen vroeger in de winter. Veelal werden er restjes gebruikt in de erwtensoep en traditioneel ging er bij mijn oma een varkenspoot in. Ikzelf maak nog steeds graag erwtensoep maar dan wel op mijn eigen manier. Ook erg lekker. Onderstaand recept is voor 4 personen.
Vaak zet ik de spliterwten al wel een dag van tevoren in het water om te weken, dit hoeft niet perse maar ik ben het zo gewend en mijn soep lukt altijd dus blijf ik het doen!
Erwtensoep recept
- 250 gram spliterwten (eventueel een dag eerder in het water gezet om te weken)
- 1 grote kruimige aardappel geschild en in blokjes
- 1 middelgrote ui gesnipperd
- 1 wit van prei in halve ringen gesneden en gewassen
- 250 gram knolselderij geschild en in blokjes
- 250 gram winterwortel geschild en in blokjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- ½ theelepel tijm
- 2 á 3 groenten bouillonblokje
- 2 schouderkarbonades
- 1 rookworst in plakjes gesneden
Erwtensoep maken
- Doe de spliterwten samen met 1 ½ liter water, de bouillonblokjes (begin met 2), de karbonades, de tijm en de laurierblaadjes in een pan en breng het geheel aan de kook
- Zet dan het vuur wat zachter en laat de soep 20 minuutjes zachtjes koken, blijf wel regelmatig roeren zodat de soep niet aanzet
- Voeg na ongeveer 20 minuten de aardappel en de groenten toe en laat nogmaals 20-30 minuten koken
- Neem dan het vlees uit de pan en snijd in blokjes
- Roer in de tussentijd de soep goed door zodat de spliterwten wat uit elkaar vallen (gebruik eventueel een garde)
- Snijd de rookworst in plakjes en doe de rookworst samen met het vlees weer terug in de pan en laat de soep nogmaals 15 minuutjes koken
- Controleer of de groenten al gaar zijn en breng dan eventueel op smaak met wat zout en peper of als de soep erg flauw is nog een bouillonblokje toe
Eet de soep lekker met roggebrood en spek