De saturatiemeter, ook wel pulse oximeter genoemd, is een medisch apparaat waarbij zowel het percentage zuurstof in het bloed (saturatie of spo2), als de hartslag gemeten kan worden. Voor hartpatiënten, sporters, longpatiënten en stoppende rokers kan het meten van het percentage zuurstof in het bloed een essentiële zaak zijn. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om uw saturatie op te meten en u hoeft het huis niet meer uit.
Wat kan een saturatiemeter allemaal en hoe werkt zo’n apparaat? Wat voor soorten zuurstofmeters zijn er te verkrijgen? En waar moet u op letten?
De werking van een saturatiemeter
Een saturatiemeter, ook wel zuurstofmeter genoemd, dient op de vingertop bevestigd te worden. Het wordt aanbevolen om hier de wijsvinger voor te gebruiken want deze biedt het meest betrouwbare meetresultaat. Als de meting wordt uitgevoerd is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de volgende aspecten:
- Neem een ontspannen houding aan;
- Gebruik een schone nagel. Ook nagellak kan invloed hebben op de betrouwbaarheid van de meting;
- Houdt afstand van een directe lichtbron;
- Gebruik altijd dezelfde vinger, dit vergroot de betrouwbaarheid.
Waar moet u op letten bij een aankoop?
Een saturatiemeter kopen kan al voor minder dan 25 euro. Als u het apparaat voornamelijk thuis gebruikt en enkel de saturatie en hartslag wil meten, is deze optie vaak al voldoende. Voor de veeleisende gebruiker zijn er ook zuurstofmeters met meer opties. Zo kunnen de meters tegenwoordig met een smartphone verbonden worden en/of een continue meting uitvoeren. Ook verschilt de grootte en de helderheid van het beeldscherm per saturatiemeter. Ten slotte geven de duurdere saturatiemeters een zeer nauwkeurige meting m.b.t. zowel de saturatie als de hartslagfrequentie en de batterijen kunnen tot 36 uur continue gebruikt worden.
Het verschil tussen een saturatiemeter en een bloeddrukmeter
Zowel met een zuurstofmeter als een bloeddrukmeter kan de hartslag gemeten worden. Echter, een bloeddrukmeter meet ook de bloeddruk. Zowel de hoge- als lage bloeddruk wordt weergegeven en kan via de pols en/of de bovenarm gemeten worden. Het meten gaat door middel van een manchet die geplaatst kan worden om de pols of bovenarm. Voor het beste resultaat, is het bij het meten van de bloeddruk belangrijk om dit ter hoogte van het hart te doen. Er zijn enkele verschillen tussen een meting met de pols of de bovenarm. Zo zijn metingen aan de bovenarm betrouwbaarder en nauwkeuriger. U heeft al een betrouwbare bloeddrukmeter vanaf 50 euro die geschikt is voor thuisgebruik.